След дълъг работен ден – Легенче с топла вода и сол

След дълъг работен ден, когато ти е толкова изморено, че си влачиш краката. А те, горките ти крака, тежат като олово – Тогава има метод, който можеш лесно да приложиш в къщи и това е Легенче с топла вода и сол.

Как действа?

Легенче с топла вода и сол е стар метод. Баба ми ме научи на него. А тя го е научила от нейната баба.

Причините той да е така добре работещ са три:

1) Лесно се прилага,

2) Почти невъзможно е да сбъркаш,

3) Въздейства на всички системи едновременно.

Кръвообращение

Методът Легенче топла вода и сол въздейства на кръвообращението като разширява кръвоносните пътеки, позволявайки по-добра циркулация. Това въздействие, ускорява процесите на възстановяване. На хора с високо кръвно, това може да им намали леко кръвното налягане.

Лимфообращение

Лимфатичната система е изключително важна за здравословното функциониране на организма. Тя е канализацията на нашето тяло и метода Легенче с топла вода и сол може да й помогне да функционира по-добре. Топлината и солта, разтворена във водата, пряко въздействат през кожата в дълбочина. Крайният резултат е подобряване на проводимостта в тази система.

Лимфната система няма собствен задвижващ орган, както е сърцето за кръвоносна система. Вместо това тя се активизира от помпещата сила на сгъване и разгъване на големите ни стави. Впрочем това е причината сутрин да сме по-подпухнали. През нощта не сме използвали активни движения и затова тази система е неактивна. Сутрин, за да я задвижим и намалим подпухването, е достатъчно да направим малко упражнения и разтягания. Кажи го фи-зарядка ако искаш, кажи го йога ако искаш – стига да е активно движение – ще задвижи лимфната система и подпухването ще изчезне.

След дълъг преход, разходка или цял ден работа, лимфната ни система не смогва да очисти ходилата ни от  мъртви клетки и другите вторични продукти от дейността ни. Метода Легенче с топла вода и сол подпомага по естествен начин да се увеличи ефективността на тази система, точно в този критичен момент. Можеш да усетиш как краката са подути и има вътрешно напрежение в тях, без да е обособено в дадена част – това сочи точно за претоварване на лимфната система. След прилагане на метода това усещане изчезва почти веднага.

Нервна система

Знае се, че има множество нервни окончания и слепи разклонения из цялото ходило.

Знае се, че след дълъг натоварен с физически движения ден, точно тези окончания остават в състояние на активност – симпатиков режим. Усещането е да те лазят мравки или да ти пари отдолу на краката без явна причина за това. Методът Легенче с топла вода и сол позволява точно тези претоварени окончания да се отпуснат и да влезнат в парасимпатиков режим. Топлината и солта във водата увеличават електро проводимостта й. Тъй като нашата нервна система е практически електро система, работеща с микро токове, увеличавайки проводимостта на околната среда, подобряваме работата й. Резултата е отпускане, заради топлината и солта.

Лошото е, че когато има такова нервологично претоварване в ходилата, заспиването става трудно. Когато се добави стреса от работата или хипер емоция, не само ходилата, но и цялата нервна система остава под напрежение в симпатиков режим и заспиването става напрактика невъзможно. Симпатиковият режим ни държи будни, изобретателни и нащрек. Парасимпатиковият режим ни отпуска, релаксира и възстановява. Докато си в парасимпатиков режим – забравяш да се храниш, да спиш и правиш възстановяването на организма си далеч по-трудно. Също така възбудата и изпитването на ласки ти е невъзможно. Преминеш ли в парасимпатиков – тогава сетивата ти се балансират – можеш да усетиш много по-добре вътрешните си усещания и сигнали, наслаждаваш се на моментите и можеш да правиш любов с любимият човек, с цялатя възбуда и наслада, на която си способен.

За кого върши работа?

Този метод за възстановяване работи за всеки с общи проблеми по краката и нервната система, гъбички, умора, стрес, подбити крака от много ходене или много скачане, запарени и миризливи крака, груба кожа на ходилата, невропатии.

Изключение са разширените вени – за тях метода нито помага, нито пречи.

Противопоказания: Да не се прилага метода при: всички видове кожни рани и лезии; напукана кожа; обрив; гнойни образувания; подагра.

Колко сол да сложа?

Сол се слага на око без да се мери. Трябва да е горе-долу толкова, колкото е солеността на нашето Черноморие. За стандартен български леген – това е шепа сол. Шепа сол се равнява грубо на 10 супени лъжици сол. Както казва баба ми: “Сложи – Нека да има!”

Колко да е топла водата?

Температурата на водата е ключова важна. Всеки трябва да спазва своите предпочитания, така че като потопи ходилата си – да му се иска да ги изкара, но да може да ги задържи вътре.

Ако се появи дискомфорт или болка – изкарай ходилата вън от легенчето и изчакай малко. После пак ги постави вътре. На ходилата им трябва време да свикнат с температурата – позволи им да свикнат с водата като бавно и плавно ги потапяш. Водата изстива постепенно така че, ако в началото ти е трудно – няма проблем – след време ще можеш да ги задържиш вътре.

Добър показател е, ако кожата порозовее. Това се дължи на подобреното кръвообръщение в кожата и подкожието. Ако кожата стане червена – прекалили сте! Изкарайте краката и им дайте време да се охладят обратно до стайна температура.

Кога да приложа метода?

Легенче с топла вода и сол се прилага след появил се проблем (често това е вечерно време и преди лягане).

За превенция е достатъчно да го прилагате веднъж на ден, без значение кога.

Можеш директно след метода да подсушиш ходилата и да си лягаш.

Можеш веднага след метода да приложиш други методи за грижа за кожата и ноктите.


автор: Юмейхо терапевт 3та степен – Радостин Русев

След дълъг работен ден – легенче с топла вода и сол

2 мнения по „След дълъг работен ден – легенче с топла вода и сол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Rade Center Call now