Ubuntu – Убунтy – I am because You are – Аз съществувам, защото Ние съществуваме – Философия на Взаимосвързаността

автор: Радостин Русев – Чакръкчия


Изследване: 

Антрополог предложил на деца от едно африканско племе да играят в игра. Той поставил до едно дърво кошница с плодове и обявил: „Който първи дотича до дървото, ще получи всичко“. Когато им дал знак, децата се хванали заедно в ръцете си едно за друго и … започнали да тичат всички заедно, а след това всички заедно седнали и започнали да се наслаждават от вкуса на сладките плодове.

Удивеният учен ги попитал, защо са постъпили така, та нали всеки един от тях би могъл да получи наградата еднолично. Децата му отговорили: „Обонато! Нима е възможно един от нас да бъде щастлив, ако всички останали са тъжни?“ „Обонато“ (или убунту) на техния език означава „Аз съществувам, защото ние съществуваме“.

Убунту е африканско етично учение, хуманистична философия, мироглед, основано на доверието между хората и тяхната взаимна връзка. Това учение е устно, него го живеят и не го дискутират в пресата. Думата „убунту“ може да бъде преведена като „човечност по отношение на другите“, „вяра във вселенската сила на участието, обединяваща цялото човечество. Трудно е да се намери еквивалент на понятието „убунту“ в западните езици. Когато в Африка казват, че „Този човек притежава убунту“, това означава, че той е щедър, гостоприемен, дружелюбен, пълен с грижа и състрадание, дава от всичко, което има.


От автора: 

 togetherness
Togetherness = Ubuntu 

Наука –

Взаимносвързаността е факт. Съвременната наука говори за Теорията на струните и Квантова връзка , които са просто начини съвременните учени да повторят древното разбиране и мироглед към света идващ от старата част на Африка. Дори същата идея се опитва да се прокрадне във всекидневието с историята как размахването на крилцата на пеперуда в Япония, може да доведе до ураган на атлантическото крайбрежие на Америка, идваща от Ефекта на Пеперудата на Теорията на Хауса. Индуистката идея за преражданията наречена Карма и последиците от миналите животи върху сегашният ти живот, е част от същата идея Убунту. Повторение на повторението през различните епохи и народи с една и съща идея, която си променя описанието, но остава една и съща в сърцевината си – Всичко е свързано постоянно и Всички са свързани взаимно и едновременно. И какво от това? 

Приложение –

Там е работата, че това носи реални приложения и последствия пряко за Теб, Читателю. Самото прочитане на тази идея води до повишава Осъзнатостта ти. Има и още… Знаейки Убунту вече е по-трудно да правиш глупости и проблеми на някой друг – защото това ще ти се върне по един или друг начин. Става желано да правиш добрини, без причина – защото ефекта от тях е положителен и пряко води до по-благоприятни условия на живот за теб. Защото Убунту е истина и Умът съдържащ тази идея се променя на квантово ниво, водейки до каскада от положителни ефекти. Тези благоприятни ефекти се усилват от действията ти, направени в духа на Взаимосвързаността,

Бизнес –

В практиката на търговията и бизнеса съществува сценарият Win-Win  – сценарият Печелиш-Печелиш, в който ползата е взаимна. Ако това ти звучи познато – прав си – това пак е Убунту. Започвайки бизнес като предприемач, показваш, че бизнес може да бъде започнат и че ти си Предприемач. В чисто финансово измерение това не е най-доходоносния развой на нещата за теб. Обаче е най-устойчивият начин до края на живота си да имаш работа, доволни колеги и доволни клиенти. Давайки от себе си време, енергия и пари за нещо стойностно и градивно – показваш на останалите как се прави това и им даваш повод да те копират. 

Спорт –

В света на спорта имаме отборни игри. Футболът като най-разпространената и тачена игра на планетата Земя е буквален пример за Убунту. Е не всички печелят във футболът – може да възразиш ти. И си прав – накрая на времето за игра на терена има победител и победен отбор. Обаче по трибуните и пред телевизорите всички печелят емоции. До такава степен печалбата на тези емоции обединява всички, че дори войни са били прекъсвани за да може да се гледа футбол. Всички печелят, играейки и гледайки футбол. 

Религия –

Във всяка религия нарочно се практикуват групови процеси. Може да се твърди че Убунту е основополагащият принцип, който прави религиите така ефективни. Вярата споделена в общи разбирания, усилва целият ефект както в отделният вярващ, така и в групата като цяло. И да – може би ще възразиш че отделните религии се отричат една друга и са постоянно в конфликт. Това е вярно и същевременно е неуспоримо, че всички Вярват. Дори Атеистите вярват в Липсата на бог, за което се иска вяра. Вярванията са в изобилие и те ни обединяват и помагат да комуникираме по-лесно. Те ни свързват и обединяват. Това е Убунту.


Повтаряйки идеята Убунту, нека да изясним няколко неща:  

Да – това означава да си по-малко Егоист. Преобладаващо да поставяш интереса на оклоните над своя. Да си по-щедър и по-мил.

Да – означава, че когато видиш проблем – вече е нужно да помогнеш, с каквото можеш.

Да – време е да спреш да се самоосъждаш и да осъждаш другите. Започни всеки ден да изговаряш на глас хубавите неща, които си направил.  

Да – означава, че е трудно да си безразличен. Нужно е да ти пука – Не какво ще кажат хората за теб, а какъв ще е крайният ефект от твоето присъствие след като теб вече те няма.

Да – нужно е да си осъзнат за своята смъртност – това, че си на този свят само за кратко и твоето поведение ИМА значение. Че всяко нещо, което правиш, има ефект, натрупващи се един върху друг и които се смесват с ефектите на всички останали. 

Да – това означава, че СЕГА е подходящ момент да се откажеш от пороците си, заменяйки ги с нови положителни навици.

Да – налага се да Опознаеш себе си. Може да пробваш със затваряне на очите и оставяйки в тишина. Приятно ще се изненадаш, колко е приятно това и колко много мисли ще минат пред теб и ще напуснат системата ти. 

Да – Първоначално е нужно да положиш усилие, за да имаш наслада после. Както когато ходиш година във фитнеса и чак след това се наслаждаваш на добра фигура.

Да – нужно е да започнеш да спестяваш парите си, които са твоята жизнена енергия, вместо да ги харчиш за всяка прищявка. 

Да – нужно е да спортуваш или поне да правиш редовно упражнения в къщи.

Да – налага се да си замълчиш, когато някой ти говори за своите убеждения, въздържайки се да му кажеш колко силно греши. Ти нямаш правото да налагаш своите вярвания – можеш само да ги показваш, когато те попитат за тях. 

Да – всички промени, които направиш в духа на Убунту, ще доведат до квантова промяна в целият ти живот.

Живеейки Убунту, живееш своят пълен потенциал. 🙂 Приятно живеене !!!

Още истории


Източници: 

https://en.wikipedia.org/wiki/String_theory

https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_entanglement

https://en.wikipedia.org/wiki/Butterfly_effect

https://en.wikipedia.org/wiki/Chaos_theory

https://en.wikipedia.org/wiki/Karma

https://en.wikipedia.org/wiki/Win-win_game

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB

Личен блог на Михаел Лайтман

Ubuntu – Убунтy

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Rade Center Call now