Sesame oil bottle
Сусамово масло – натисни тук за цени

Сусамово масло – първи приятел на Чакръкчията

автор: Радостин Русев – Чакръкчия


Сусамовото масло, което се получава от компресиране на сусамови семена, е сред по-малко известните растителни масла, но в действителност е една от най-здравословните алтернативи на слънчогледовото олио. То добива популярност през последните години, не само защото е сравнително евтин за извличане продукт, но и поради високите си качества и ползи за здравето. То забавя процесите на стареене, връща блясъка на косата и прави кожата еластична и нежна.

Сред основните ползи от сусамовото масло са подобряване здравето на кожата и косата, стимулиране растежа на костите, частично подхранва синувиалната течност в ставите, стабилизира кръвното налягане, подобрявайки ритъма на сърцето. Освен това сусамовото масло подобрява дейността на храносмилателната система и понижава риска от развитие на инфекции. Маслото намира приложение в масажната практика, благодарение на мощните ефекти върху тялото и неговите благоприятни ефекти върху кожата.


Начини за използване на сусамово масло:

Sesame-Oil-For-Hair
Сусамово масло за коса

Ваничка за крака и ръце: Маслото се загрява и в него се потапя крайник за 10-15 минути. Това е подхранва и овлажнява кожата добре. Омекотяване на кожата на ръцете и краката.

Маска за лице: Две супени лъжици заквасена сметана се смесват с една супена лъжица масло. Нанеси върху лицето за 20 минути, след това изплакни с топла вода. Този вариант е подходящ за суха кожа. Също така маслото може да се добавя в кремове, лосиони и други козметични средства.

Маски за коса: 1 чаена лъжичка яйчен жълтък, 1 чаена лъжичка лимонов сок и една супена лъжица масла от жожоба и сусам се смесват и нанасят на суха коса. Остави за половин час, след което изплакни с хладка вода и шампоан.

Масаж на тялото:Масажът със сусамово олио на цялото тяло стимулира кръвообръщението, тонизира и енергизира, подобрява настроението и намаля стреса.

Освен че се използва често като масло за готвене в Индия, се използва за овкусяване в Средния Изток, Африка и Югоазиятските кухни. Има отличителен ядков аромат и вкус.


Исторически факти

Преса за масло
Ранна преса за извличане на масло

Сусамът е сухо устойчива култура и оцелява на места, където други растителни култури не успяват. Исторически данни за първоначалната му употреба посочват периода преди 5000 години в Индия. Ранноиндуската цивилизация го е култивирала за първи път и той е бил основен техен източник на масло. За първи път в документираната история те изобретяват метод за компресия на семена за извлек на масло. Извлекът е използван главно за готвене и за овкусяване на храната. По-нататъшни исторически сведения предполагат търговия с Месопотамия около 2500 ВС (преди Христа), от където се разпространява растението в Близкият изток, както и най-вероятно метода за извличане на неговото масло.

В Аюрведа– традиционната медицина на Индия- Сусамовото масло (til tél) се използва за масажи, защото се вярва, че то намаля горещината вътре в тялото, поради визкозното си поведение при натриване.


Съдържание по елементи и съотношение на мазнини:

100 грама (ml) сусамово масло дават 884 калории.

В състава му влизат: Витамин К (17%), Витамин ЕЛецитинМетионин, минералите Калций, Фосфор, естествени антиоксиданти (Сезамол и др.), органичното съединение Фитат, което се свързва с намаляване развитието на рак. Нивата на Магнезий са необичайно високи, което е плюс в превенцията срещу рака на дебелото черво.

В сравнение с други олиа сусамовото масло съдържа почти равностойни количества мононенаситени мазнини (Олеинова киселина, 40% ) и полиненаситени мазнини (Линолова киселина, 42%), като заедно съставляват грубо 80% от общото съдържание на мазнини. Останалото около 20% съдържание е предимно наситените мазнини, Палмитинова киселина (8%), Стеаринова киселина (5%) и други в малки количества.

Сравнено с други олиа, то е най-малко предразположеното към гренясване, когато се държи на открито, въпреки високото си съдържание на полиненаситени (Омега-6) мастни киселини. Това се дължи на високата му температура на изгаряне, както и на естествените антиоксиданти (като Сезамол), включени в състава му.


Медицинско приложение:

Radostin Rusev profile picture logo Rade Center
Радостин Русев – Чакръкчия

Проведени са предварителни проучвания до 2017г. за потенциалното въздействие на сусамовото масло върху възпалението на стави и на атеросклерозата като цяло. Заради недостатъчно събрани данни резултатите не са окончателни. Данните клонят в посока, че по-скоро слабо помага за тези две състояния, без странични ефекти и без вреда. По този въпрос са планирани още две отделни и независими едно от друго изследвания да стартират до 2022 година, които да дадат окончателен отговор на този въпрос.

При болка и ограничена подвижност в стави – в личната практика на Радостин Русев – главен терапевт и Чакръкчия в Rade Center може да се извади извода, че Сусамовото масло определено помага при болки и ограничена подвижност в колянна става, както и в други стави. Има заснет видео материал за това, как да се втрива маслото в коляното на този линк – Втриване на Сусамово масло. Знаейки, че затопленото масло може лесно да навлезе в ставната капсула и да подхрани частично синувиалната течност, е разбираемо защо то подобрява състоянието на ставата и нейната подвижност. Заради съдържанието на микроелементи и витамини, то се явява естествено пакетиран източник на тези липсващи в ставите елементи. Може да се втрива за по-добър ефект.

Може да се приема през устата. Гаргара сутрин преди хранене със сусамово масло извлича токсините от езика, които са се отложили през нощта. С поне 2 супени лъжички масло се гаргари и после се задържа се в устата маслото 2-3 мин. След това маслото се изплюва.

При синузит се препоръчва капване на 3-4 капки предварително затоплено сусамово масло с капкомер вътре в самите синуси. То спомага за възстановяване на раздразнената лигавица и подпомагане на кръвообращението именно там.

Клизма (нужна е консултация с доктор) може да използва сусамово масло за промивка на дебелото черво. Това в допълнение подобрява състоянието на лигавицата на червото в сравнение с клизмите със солена вода, които само го прочистват. Възможно е през първите клизми да се получи пълно поглъщане на сусамовото масло от лигавицата. Това се случва често и е показателно за недохраненото й състояние и НЕ е причина за тревога.

Разширените вени се подобряват при нанасяне на затоплено сусамово масло по цялата площ на крака (без втриване). В личната практика на Радостин Русев се наблюдава различаващо се влияние между пациентите. При някои пациенти се наблюдава пълно „скриване“ на проблемните вени обратно в кожата, при други това е само частично. При нито един пациент (използвайки качествено масло без търговски разредители) не се появиха странични ефекти. Няма алергични реакции.


За готвене:

sesame oil for cooking
Сусамово масло за готвене – тип Кехлибар

Единият тип сусамово масло е бледо жълтеникаво сприятна зърнена миризма и донякъде ядков привкус – то се използва главно за готвене. То има висока точка на изгаряне и е подходящо за пържене както и дълбоко пържене.

Вторият тип (Кехлибар) масло, имащ цвят на кехлибар и по-плътен аромат, се извлича от предварително изпечени зрънца на сусама и се използва най-вече за овкусяване на храната след нейното приготвяне. Този тип има по-ниска точка на изгаряне. Това го прави подходящо за пържене (това включва припръжването на месо или зеленчуци на тиган, сотирането, както и приготвянето на омлети), но не е добре да го използвате за дълбоко пържене (като пърженето на картофи или риба).

Сусамовото масло е на особена почит в Азия, и най-вече в Корея, Китай и Южните индийски провинции на КарнатакаАндра Прадеш, и Тамил Наду , където употребата му е масова, както е употребата на Зехтин в Средиземноморските страни.


Как да си намеря сусамово масло в София?

Единият начин е да си го набавите директно при посещение в Rade Center. Адреса ни можете да видите на този линк – Rade Center adress. Телефон за контакт +359 885 314 878

Имаме запаси от него в нашият кабинет- Сусамово масло

Друг начин е да го потърсите във веригите здравословни магазини като магазин Зелен или магазин Зоя.

Още истории


Източници:

https://www.youtube.com/channel/radecenter

https://en.wikipedia.org/wiki/Sesame_oil

http://www.ayurvedabio.com/blog-article/6/polzi-ot-susamovoto-maslo.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Ayurveda

https://en.wikipedia.org/wiki/Sesamol

https://en.wikipedia.org/wiki/Phytic_acid

https://en.wikipedia.org/wiki/Oleic_acid

https://en.wikipedia.org/wiki/Linoleic_acid

https://en.wikipedia.org/wiki/Lecithin

https://en.wikipedia.org/wiki/Methionine

https://en.wikipedia.org/wiki/Palmitic_acid

https://en.wikipedia.org/wiki/Stearic_acid

https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_K

https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_E

https://en.wikipedia.org/wiki/Karnataka

https://en.wikipedia.org/wiki/Andhra_Pradesh

https://en.wikipedia.org/wiki/Tamil_Nadu

http://www.zelen.bg


(статията цели само да информира, възможни са неточности и грешки от оригиналните текстове, автора няма медицинско образование и не може да бъде държан отговорен за медицински неточности в текста, ако ни посочите грешките – ще ги корегираме)


Още истории

Сусамово масло – Кой не е чувал за този лек на лековете?
Отбелязана с:                    

4 мнения по „Сусамово масло – Кой не е чувал за този лек на лековете?

 • 23/07/2019 в 8:43 pm
  Permalink

  Имах силни болки в гърба и кръста. Още след първия масаж почуствах значително подобрение. Препоръчвам на всеки с такива проблеми да се довери на Радо!

  Отговор
  • 24/07/2019 в 3:29 pm
   Permalink

   Радваме се, Нели, че си доволна от нашият малък център и най-вече от Радо – нашият чакръкчия с вълшебни ръце.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call now Rade Center