Представяне лично и професионално.

Здравейте. Аз съм Радостин Русев – Чакръкчията. На 33г. Вегетариянец. Необвързан. Търся съпруга. Искам деца. Родом от Хасково – сега живеещ и работещ в София. Имам свои здравен кабинет от 2018г, където приемам пациенти. Rade Center www.radecenter.com Това е моят частен бизнес и аз се смятам за предприемач, защото го построих от нулата. Благодарение на този кабинет се самоиздържам и спестявам средства за мечтите си.

Мисията на живота ми е да помагам физически на хората.

По Хюман дизайн (28ми фев 1989г, гр Хасково, 6:45ч сутринта – можете да ми разгледате Хюман картата ми ако искате) имам канала за изграждане на общности и осъзнати интереси в тази посока. Искам да изградя Училище за алтернативен начин на живот. Мечтая да живея в пасивен дом от типа Earthship (на американският архитект Майкъл Рейнолдс). По-долу прикачвам снимки на Мечтаната ми къща. (моделът е направен от Лего части).

Екстроверт, комбинативен, креативен, постоянен, надежден, забавен, бизнес ориентиран, семейно ориентиран, с добри доходи, без дългове, не пуша, не пия, не играя хазарт и съм закоравял Оптимист.

 1. Опишете как си представяте животът на една общност извън системата.

Представям си го като малка общност от 5 – 20 човека, които живеят като група на свой терен. Произвеждат храната си, тока, водата и продукти. Имат легова база, където външни хора отиват да нощуват и да си почиват. Провеждат Обучения и Уъркшопове. Произвеждат различни ръчно направени продукти и ги продават. Живеят в споделени пространства и са едно голямо шантаво семейство, в което всеки се грижи за останалите.

 1. Споделете как си представяте да участвате като принос в изграждането на такова селище и колко време/средства можете да инвестирате като начало в рамките на 1 месец, за да стартира проектът.

Искам да споделя с вас, че се готвя за такъв вид проект от 2010г. Имам свое виждане за етапите на развитие – както във физически, така и в социален, както и в бизнес насока.

Имам вече изградени системи, които са ключови парченца от пъзела на такъв проект  (виж снимките по-долу).

Физически мога да помогна с труда, знанията и уменията си и не само. Тъй като моят здравен кабинет работи на график формован от мен – мога да прекарам и месец и дори два месеца вън от него без да се налага да го затварям.

Имам 7 години доброволческо участие в организацията Изкуството да живееш България.

Бях част от техният екип, който закара 2000 българи с 13 автобуса в Берлин през 2011г, заедно с мен. https://www.youtube.com/watch?v=DP1NgVe-Rlw и постави рекорд за най-голямо българско хоро в чужбина. Това беше велик момент в моят живот.

Бях част от техният екип, който събра 333 гайди в НДК през 2013г https://www.youtube.com/watch?v=2m7pDfPXEe4 и също постави рекорд.

През 2016г пак с тях участвах в медитация на 3 милиона човека в Ню Делхи, Индия и представях България, танцувайки хоро на сцена дълга 1 километър. Беше мега супер велико приключение там. https://www.youtube.com/watch?v=cWMke47-GpA и даже ме има в интервюто за БТВ.

Пак към тази организация бях година и половина отговорник за техният Аюрведа доктор, който лично придружавах при прегледите му в 13 български града – превеждах и отговарях за продажбата на хранителни добавки..

Имам целият този опит и радостта, че бях от такива екипи, които могат да вършат чудеса.

Дефакто вземайки мен в проекта печелите следното:

 • Обучен и закоравял Оптимист 😉 Трениран във вършене на широк спектър дейности.
 • Обучен строител – както външно строителство, така и вътрешно
 • Готова работеща система за производство на ток на стойност 3800лв. (виж снимките по-долу) Безплатно за вас.
 • Готова работеща система за производство на храна на закрито ДомЗелено на стойност 300лв. (виж снимките по-долу) Безплатно за вас.
 • Инструменти – комплект включващ електрожен, шмергел, перфоратор, винтоверт и целият набор отверки и ръчни пособия. (На стойност 2500лв.) Безплатно за вас.
 • Мога да ви дам 3 000лв. (три хиляди лева) кеш от спестяванията си.
 1. Къде се виждате след 1 година

Виждам се работещ по своите цели.

Къде ще бъда като локация – незнам. Мога да се преместя по всяко време. Вселената е щедра и ще ми предложи най-добрите опции за местоживеене.

Какво ще правя – ще продължавам в посока изграждане на Училището за алтернативен начин на живот.

С кого ще съм – незнам.  Вселената е щедра и ще ми изпрати точните хора, с които ще работя.

 1. Какво е най-важното според вас, за да сработи една такава общност?

Най-важното е да има сработване на базовият екип. След това да има общ план за действие. От сработването на тези няколко човека за този план ще зависи всичко.

Според мен е добре да се разпределят роли (които могат да се припокриват), които да показват основните отговорности на всеки един от екипа. Такива роли може да са:

 • Готвач
 • Градинар (било то за външните растения или за вътрешните парникови инсталации)
 • Строител/Ремонтьор
 • Доставчик – имащ незаменимата задача да носи физически всички материали и продукти от външният свят към селището.
 • Организатор ( за всички вътрешни въпроси, отнасящи се към поддръжката на селището)
 • Отговорник (за всички външни въпроси и хора, идващи временно в селището (ако има такива))

Всички останали хора влизат като помощници към тези основни членове. Пример: В началният етап на строеж ще има много голяма нужда строители (поне 5 човека) за извършването на физическата работа. Вече построена първата необходима сграда главният строител си остава да изпълнява по-малките задачи, а неговите помощници се преразпределят към другите членове.

Добра идея е да се направи подготвителен етап на сработване на екипа вътре в София (преди хората да се пренесат да живеят в Родопите). Избира се една квартира и да кажем 5 човека започват да живеят там заедно и да отглеждат храна със системата Домзелено (снимки по-долу). Чисто и просто за да свикнат едни с други без огромната разлика да са високо в планината. Имайки задачата да си готвят, отглеждат храната си и да планират следващите етапи. Според мен 1месец време ще е достатъчно за този етап.

 1. Къде се припознавате най-силно в нашата ценностна система:

Радост от служба на другите; Човеколюбие; Доброта;

Припознаване на ценностите – Уважение, Смирение, Благодарност, Почтеност; Нужда от принадлежност;
Вяра в необикновеността на живота, в цветовете и многообразието му;
Припознаване на свободата като ценност – свобода на изразяване и творчество, на споделяне и изява;
Богата душевност; Любознателност и жив ум; Любов към изкуството; Стремеж към хармония, красота и естетика;
Стремеж към разкриване на своите резерви и човешки потенциал.

Ако това са вашите ценности – то аз ги споделям с вас.

Тъй като съм по-физически ориентиран и с обучение на инженер – бих формулирал същото по следният начин:

Това са нашите ценности на поведението, които очакваме да се следват от цялата ни група:

 • Човеколюбие, Доброта, Смирение, Благодарност, Почтеност, Оптимизъм и Толерантност
 • Свобода на Изразяването, Творчеството и Изявата
 • Любознателност, Творене на Изкуство, Стремеж към баланс във външният и вътрешният свят
 • Развитие на човешкият потенциал и дарби.

За едно и също говорим – просто ползваме различни езици.

Уви заради езика, който се ползва едни хора ще се привлекат към вас – други ще се отблъснат. Важно е да привличате допълващи на вашите умения хора – а не само еднаквите и подобните.

Пример: Събират се 5ма артиста искащи да правят селище. Да – селището ще е красиво и изобилно на идеи … докато не дойде времето да се изливат основи, правят кофражи и избират доставчици на материали и работа с пари. Тогава нито основите ще станат както трябва – за стените да не говорим и ще се изпокарат за парите.

 1. Кои дни са Ви удобни за среща (делник/уикенд)

Тъй като аз си формирам графика – буквално мога по всяко време, стига да имаме ден-два предварителна уговорка. Неделята ми е почивният ден – така че ми е най-лесно за тогава да насрочим среща.

 1. Тел. За връзка – 0885314878 – Раде Център – Радо Чакръкчията.

Вашето представяне може да изпратите на e-mail: maria_der@yahoo.com

Благодарим ви за отделеното време!

Моята къща мечта – модел направен от Лего части. Южната фасада е изцяло остъклена и се използва за акумулиране на топлинна енергия през цялата вътрешно пространство върху северната стена. Така северната стена ще отоплява без парно или печка цялата къща през зимата. Естествената вентилация ще позволява охлаждането през лятото без климатик. А наличието на 5 етапно използване на водата вътре ще осигури ресурси за вътрешно отглеждане на храна целогодишно. В комбинация със соларни панели за ток – къщата се превръща в Земен кораб, който те отглежда буквално. Както прави Международната космическа станция за своите астронавти.

Това е моята Соларна система за производство на ток, която изградих за квартирата си. Използва литий-йонни батерии. Тя е с капацитет 200Аh (ампер-часа) – може да работи на 12V, както и на 220V – благодарение на вграденият Инвертор. При изцяло заредени батерии (дори без слънце) средно мощен лаптоп на 220V с 200Ah може да работи 11часа нонстоп.

Веднага щом слънцето огрее панелите на системата тя дава достатъчно мощност за електрически инструменти като перфоратор, електрожен или шмергел да работят поотделно, дори по средата на нищото. В полето или горе в планината.

Изцяло мобилна е. Може да се постави навсякъде с подходящо южно изложение. Изцяло модулна е. (Може да се разширява, както и намалява като капацитет на батериите).

Това е инсталацията ми за отглеждане на растения на закрито (директно вътре в стаята, където се живее). Тя се казва ДомЗелено. Тя може да работи както на 12V ток (като  от соларна система), така и на 220V от стандартната ел. система. Има общ капацитет от 5 рафта по 2 тави – общо 10 тави с растения. (На снимката е варианта с 4 рафта).  Всяка тава може да произвежда по около 1кг продукция на всеки 7 дни (в зависимост от типа използвани растения). Това като количество е достатъчно за изхранване на 3 до 5 вегетарианци и вегана. На следващата снимка на рафтовете се вижда как отглеждам Алфалфа кълнове. Тях продавам в кутийки в здравният ми кабинет. Цялата инсталация е модулна и може да се пренася.

На тази страница ще ви разкажем и покажем своят проект за Училище за Алтернативен Живот (УАЖО) вътре в самият град на София.

На тази страница ще ви разкажем и покажем своят проект за Училище за Алтернативен Живот (УАЖО) вътре в

Rade Center Call now